Golden Cross

Affordable Housing

On site Autumn 2014

Our design for 23 affordable flats was granted planning approval in May 2014. The building has been designed as an affordable housing scheme with a mixture of unit types and sizes. Larger wheelchair units are sited at ground level with smaller units located in the upper storeys. In order to provide adequate car parking for residents a basement car park is provided along with a secure bicycle store.

The scale and form of the building seeks to address the site’s location on a corner / peninsular site by stepping up in scale from 3 storeys to 4 storeys at the corner. The 4th storey is stepped back to reduce the scale and creates a focus for the corner site location. The building is also stepped in plan in order to further modulate the form and facade.

The facade is characterised and modulated by large inset and cantilevered balconies. Tall windows with projecting balconettes puncture the facade. Materials proposed include red facing brick with bronze perforated metal cladding.

In addition to large balconies and ground level gardens further amenity space is provided on the flat roof area of the three storey element and accessed from the circulation cores. Gardens at ground level include new tree planting and private grassed areas for residents.

The building has been designed as Code Level 4 under the ‘Code for Sustainable Homes’ classification.

Project Location: Hayes, London
Client: Shepherds Bush Housing Group
Project Type: New Build
Units: 23 affordable flats for rent

 

Golden Cross

Affordable Housing

On site Autumn 2014

Our design for 23 affordable flats was granted planning approval in May 2014. The building has been designed as an affordable housing scheme with a mixture of unit types and sizes. Larger wheelchair units are sited at ground level with smaller units located in the upper storeys. In order to provide adequate car parking for residents a basement car park is provided along with a secure bicycle store.

The scale and form of the building seeks to address the site’s location on a corner / peninsular site by stepping up in scale from 3 storeys to 4 storeys at the corner. The 4th storey is stepped back to reduce the scale and creates a focus for the corner site location. The building is also stepped in plan in order to further modulate the form and facade.

The facade is characterised and modulated by large inset and cantilevered balconies. Tall windows with projecting balconettes puncture the facade. Materials proposed include red facing brick with bronze perforated metal cladding.

In addition to large balconies and ground level gardens further amenity space is provided on the flat roof area of the three storey element and accessed from the circulation cores. Gardens at ground level include new tree planting and private grassed areas for residents.

The building has been designed as Code Level 4 under the ‘Code for Sustainable Homes’ classification.

Project Location: Hayes, London
Client: Shepherds Bush Housing Group
Project Type: New Build
Units: 23 affordable flats for rent

 

GX03
GX02